De nieuwe MCR-kampioen

Marjan van den Nieuwendijk Nederlands Kampioen MCR 2016

Net als Riichi-kampioen John Kuijpers eiste de nieuwe MCR-titelhouder Marjan van den Nieuwendijk het kampioenschap op door het slottoernooi te winnen.

Het Dertien Wezen-toernooi in Berlicum sluit traditioneel het MCR-seizoen af. Ook de achtste editie zorgde bij veel spelers voor (extra) zenuwen en een verhoogde staat van paraatheid.
Dat gold zeker voor de belangrijkste pretendenten voor de nationale titel; ranglijstleider Anton Kösters (ENMV), zijn directe achtervolger Désirée Heemskerk (Tsumo!) en de misschien wel kansrijkste Marjan van den Nieuwendijk (ENMV). Tussen de speelrondes door werd druk gerekend en voor het begin van de laatste partij was duidelijk dat Van den Nieuwendijk  aan een tafelpunt genoeg had om zich kampioen te kronen. Ze haalde er twee, won en passant het toernooi en volgt Eveline Broers als Nederlands Kampioen op. Tijdens het Bondstoernooi zal de Bergschenhoekse worden gehuldigd.

Voor veel andere spelers stond het toernooi in het teken van kwalificatie voor het Europees Kampioenschap, volgend jaar mei in Portugal. Op 1 januari stelt de Europese Bond (EMA) de landenquota vast. Voorlopig mag ons land 23 spelers afvaardigen, dus was het zaak om die top 23 te bereiken. Er deden zich daarin nog flinke verschuivingen voor. De eindstand is hier te bekijken.