De kampioenen: Menno Deij (MCR-C, links) en Foppe Bakker (Riichi, rechts)

De kampioenen: Menno Deij (MCR-C, links) en Foppe Bakker (Riichi, rechts) proosten op hun nationale titels

Nu alle MCR- en Riichi-toernooien van de NMB-kalender zijn gespeeld is het tijd om de focus te richten op de eindstanden van de Nationale Kampioenschappen in beide varianten.
Foppe Bakker speelde deze jaargang vijf van de zes Riichi-toernooien. De speler van Schoon Spel legde de basis voor zijn titel bij het Furiten-toernooi in Bussum. Daar scoorde hij 129.400 punten, de op twee na hoogste score van het seizoen. De andere toernooien scoorde hij ook steevast positieve resultaten. Bakker had geduchte concurrentie van Ans Hoogland (Roode Vijven) en clubgenoot John Kuijpers, de enige speler die alle bij zes toernooien plusscores behaalde. Gezien de indrukwekkende getallen die de Riichi-uitslagen sieren was de uiteindelijke voorsprong (3.300) van Bakker opvallend klein. De kampioen zal volgend jaar uitkomen voor Anpai, de club-in-oprichting die ambitieuze doelstellingen heeft. Wellicht zien we hem of collega-oprichter John Kuijpers volgend jaar opnieuw in de hoogste regionen van de ranglijst.
Menno Deij speelde in 2016 drie MCR-toernooien en presteerde daarin vrij constant. Dit jaar gaf hij gehoor aan alle acht uitnodigingen van toernooiorganisatoren. Opnieuw bleek de speler van de Gouden Draak over een uitstekende basisvorm te beschikken. Hij scoorde nooit lager dan 7 tafelpunten en bij zijn aftrekresultaten zat zelfs een 10-punter (!). Tijdens de MCR Dutch Open (7e, 18 punten) nam hij de leiding in het kampioenschap. De titeldruk deed hem kennelijk goed, want hij gaf het kampioenschap niet meer prijs en won zelfs ongeslagen het laatste toernooi op de kalender.
Van harte gefeliciteerd allebei!

Eindstand Riichi
Eindstand MCR (competitie)