door Olav Sommers

Het Chow Time-toernooi in Parijs-Zuid werd dit jaar geteisterd door de presidentsverkiezingen. De gebruikelijke locatie moest plotseling ingericht worden als stembureau. Het in allerijl gevonden nieuwe onderkomen was een stuk kleiner en daarom werd vriendelijk gevraagd aan de ingeschreven deelnemers of er een aantal wilden annuleren. En dat allemaal omdat Macron zo nodig opnieuw tot president wilde worden gekozen. Wat overbleef was een deelnemersveld met 68 spelers, verdeeld over 17 teams. Allemaal de schuld van Emmanuel Macron.

Uw schrijver voelde zich moreel verplicht om een keer naar Parijs te gaan voor een toernooi. Andersom komen de leden van de organiserende vereniging Fleur d’Orchidée elk jaar naar Nederland voor de Mahjong Dutch Open (MDO). En voor wat, hoort wat. De Nederlandse equipe bestond uit vijf landgenoten aangevuld met Sabine Manten die ook lid is van de Nederlandse Mahjong Bond. Oscar en Marjan van den Nieuwendijk vormden samen met Jacqueline Oudshoorn en Olav Sommers team MOJO. Anton Kösters zat met de reeds genoemde Sabine in een team met twee spelers van wie de namen mij zijn ontschoten. Dat is puur de schuld van Macron.

Team MOJO en de helft van team Where is that green ring?

Team MOJO startte het toernooi voortvarend. Na de tweede ronde stond het, met slechts één punt achterstand op een leidend trio, vierde. Helaas vond het goede begin geen passend vervolg. Gelukkig lag het niet aan één persoon. Het was telkens iemand anders die te weinig kreeg voor alle mooie handen, goede beslissingen en uitgedachte strategieën. Tijdens de pauzes werd na een uitvoerig onderzoek geconstateerd dat dit allemaal de schuld was van Macron.

Gaf het MDO-toernooi ons het gevoel dat we goed op weg waren de Fransen te achterhalen, dit weekend werd die droom wreed verstoord. In de gehele top-10 was geen landgenoot te bekennen. Laat staan op het podium. Beste Nederlandse deelnemer werd Marjan met 15 punten, op de voet gevolgd door Oscar met 14. Manten pakte 11 tafelpunten. “Maar lekker wel met meer mini-punten dan Olav.” Sommers constateerde genoegzaam dat zijn behaalde 11 punten er welgeteld één meer was dan dat Oudshoorn bij elkaar had gesprokkeld. Kösters kon zijn goede eerste dag geen vervolg geven en haalde de tweede dag bijna geen punten meer. Naar eigen zeggen was dat allemaal de schuld van Macron.

Files op de heenweg? Macron! Files op de terugweg? Macron! Parijs opgebroken i.v.m. de aanstaande Olympische Spelen? Macron! Nauwelijks Fastned oplaadpunten in België? Macron! €13,- voor een pilsje bij het Louvre? Macron! Vis in de salades? Macron! Politiek links wint onverwacht van politiek rechts? Macron! Geen Bruno en Annie op het toernooi? Macron! Ondanks een investering van €2.000.000.000 is de Seine nog steeds een open riool? Macron! Stoplichten worden door iedereen genegeerd? Macron! Weer geen prijs in de staatsloterij? Macron!