door Olav Sommers

Om tot goede resultaten te komen luidt het advies om te kiezen voor één spelsoort en je daarin te specialiseren. Ondanks deze wijsheid kiest mahjongclub “Rode Lotus” uit Leuven ervoor om een combinatie-toernooi te spelen waarbij je het ene weekend riichi speelt en het volgende MCR. Het riichi weekend was op 27 en 28 april en de emoties schoten alle richtingen op. Mensen die na de eerste dag in de top-10 stonden, eindigden onderaan en andersom. Gigantisch mooie handen en combinaties werden afgelost door enorme fouten en chombo’s.

En dan waren er natuurlijk nog de sociale contacten die de nodige aandacht vroegen. Veel debutanten waar kennis mee diende te worden gemaakt. Een beetje reclame maken voor de Nederlandse toernooien en afspraken maken voor buitenlandse wedstrijden. Ja, riichi spelen doe je niet voor je lol.

Alhoewel, er waren toch nog zeven landgenoten zuidwaarts getrokken. Op een totaal deelnemersveld van 48 is dat best wel veel. Volgens mijn rekenmachine is dat 14,6%. Dan verwacht je natuurlijk goede resultaten. En die waren er ook. Op het podium stonden drie Nederlanders. Maar voordat de harmonie uitrukt en Studio Sport een speciale uitzending inlast moeten we even vermelden dat het om de hoogste scores uit de negen ronden waren. Sandra van Wijngaarden deed dat zelfs drie keer. Maar ook Chris Offermans en Jacqueline Oudshoorn flikten dat kunststukje.

Met drie top-resultaten zou het voor de hand moet liggen dat van Wijngaarden ook hoog in het algemeen klassement zou eindigen. Dat viel een ietsje tegen. Maar met een 10e plek was ze wel de beste Nederlandse deelnemer. Op korte afstand volgenden Ivar Bouwman (14e) en Offermans (15e). Nog net in het linker rijtje vinden we Olav Sommers (22e) terug terwijl Oudshoorn het rechterrijtje aanvoert (25e).

Voor Dimphy van Grinsven (35e) en Marjoleine Lips (39e) waren er vooral veel leerzame momenten. Ondanks de vele derde en vierde plaatsen aan de diverse tafels leed het humeur van van Grinsven er niet onder. Iedere keer werd er weer vol enthousiasme aan een nieuwe hanchan begonnen. Lips boog na de laatste rond wijs haar hoofd en gaat op zoek naar professionele hulp.