Nu het clubleven al enige tijd stil ligt en ook de toernooien zijn afgelast bevredig ik mijn mahjongbehoefte online.
Ook voor de coronacrisis was ik al regelmatig op Mahjongtime.com te vinden, maar onlangs besloot ik – na een stukje in de NMB-nieuwsbrief en enkele Facebook-posts van de Rus Vitalij Novikov – ook eens een kijkje te nemen op de site mahjongsoft.com.


Daar blijken namelijk sinds kort toernooien in de Duplicate Mahjong-variant (DM) te worden aangeboden. Deze variant komt voort uit het streven van de onafhankelijke Mahjong International League om mahjong als denksport erkend te krijgen. Voorwaarde daarvoor is dat de invloed van geluk zo gering mogelijk wordt gemaakt.
Op de site van mahjongclub Haagse Kringen wordt duidelijk uitgelegd op welke manier dat wordt gerealiseerd (en ook in de Duplicate_Mahjong-nieuwsbrief). Kort samengevat komt het hier op neer: de Mahjong Competition Rules gelden als basis. De deelnemers krijgen in de loop van het toernooi allemaal dezelfde beginhanden, waarbij de spelresultaten worden vergeleken. De score van een gegeven hand wordt berekend aan de hand van de gemiddelde resultaten voor het betreffende spel van alle opponenten. Daarbij is de rol van de self-drawn mahjong sterk ingeperkt en het is mogelijk dat meer spelers aan dezelfde tafel tegelijkertijd met dezelfde steen mahjong maken (zie de score aan tafel 2).

Zaankanter en RaisetheRL hebben tegelijkertijd mahjong.

Ik maakte gratis een account aan zag direct dat de site vooral wordt bevolkt door Russische spelers en leden van Haagse Kringen, de Kongrovers, de ENMV en de Gouden Draak, die in verschillende talen met elkaar chatten. Als voorlopig enige Bamboe Acht’er trok ik de stoute schoenen aan en meldde me aan voor een Duplicate Mahjong-toernooi.
Het spelen van de 20 speelrondes (korte pauze halverwege) met 16 deelnemers verliep zeer vlot. Ik moest behoorlijk wennen aan de manier waarop de stenen worden aangeboden en aan de dynamiek van het spel, maar gaandeweg lukte dat uitstekend. Uiteindelijk ging ik met het hoogste aantal mahjongpunten van tafel, maar dat bleek zeker geen garantie voor toernooiwinst. Het is zaak om gemiddeld beter te presteren dan de concurrentie. Er wordt per ronde gekeken hoe de mensen met dezelfde hand scoren. Als je daar gemiddeld boven zit levert dat je pluspunten op, zit je eronder dan volgt puntenaftrek. Het verschil tussen de best en slechtst scorende mahjong per spel bepaalt het puntenaantal.

De website is nog in ontwikkeling en het aantal geregistreerde spelers beperkt, maar de nieuwsgierige en leergierige mahjongers raad ik die zeker aan.

Eric van Balkum (alias RaisetheRL)