door Olav Sommers

Riichi in België is booming. In universiteitsstad Louvain-La-Neuve is het niet anders. Na een aantal jaren de (buitenlandse) toernooien onveilig te hebben gemaakt, vond men het daar tijd om zelf een wedstrijd te organiseren. Helaas was het gekozen weekend een beetje ongelukkig (samen met het MCR-toernooi van Parijs) waardoor enkele spelers verstek moesten laten gaan. Maar een toernooi is geen toernooi als er geen landgenoten naar toe gaan. En zoals we op de foto zien stonden toch weer acht ‘kaaskoppen’ op de deelnemerslijst.

De resultaten waren wisselend. Nou is dat bij riichi niet vreemd omdat je per ronde heel hoge of hele lage scores kunt boeken. Maar door de bank genomen waren er alleen maar tevreden gezichten. Met 52 deelnemers wist Christiaan (alles of niks) Göbel er toch maar mooi drie achter zich te houden. Enkele plaatsen hoger eindigden regerend Nederlands Kampioen Hanneke Morel (44e) en debutant Raph Eijkenboom (43e).

Weer een paar plaatsje hoger maar nog altijd in het rechterrijtje vinden we de winnares van diverse riichi-toernooien Sanda van Wijngaarden (32e). Zo komen we in de bovenste helft van de einstand. Marjoleine Lips, die voor deze wedstrijd een zwaar trainingskamp heeft afgewerkt, wordt 24e. Een plekje hoger zien we Chris Offermans (23e dus). Deze ondernemende jongeman is druk bezig een club op te zetten met dove en slechthorende mensen en die te laten spelen met horende spelers. Het brengt begrip van en voor beide partijen. Weer een beetje hoger vinden we de alleskunners Louis Holsbrink (20e) en Ivar ‘Wickie’ Bouwman (19e), die twee weken terug nog beslag legde op de derde plek tijdens het MCR Dutch Open.

Het toernooi had een verrassende primeur. Onze eigen Chris Offermans was gevraagd om als EMA observer op te treden. Een prachtig blijk van waardering voor al het goede werk van de Ossenaar. Uit de verhalen van onze landgenoten kon worden opgemaakt dat er veel debutanten op het toernooi waren waarvan er een aantal met heel weinig kennis van het spel. Hoogte(diepte)punt was een speler die dacht een chombo te hebben gemaakt maar uiteindelijk op 9 verdubbelingen uitkwam. Andere verhalen over een waakkat en bubble tea met kikkerdril moeten nog nader worden onderzocht. Wellicht later hierover meer.

De conclusie is dat het eerste toernooi in Louvain-La-Neuve de analen in zal gaan als organisatorisch geslaagd. Sportief gezien is er voor de Nederlanders nog ruimte voor verbeteringen. Wellicht kunnen de afwezige “Parijs-gangers” daar volgend jaar voor zorgen. Uit doorgaans zeer betrouwbare bron heeft uw schrijver gehoord dat daar hard aan gewerkt gaat worden.