door de Groene Draak

Het NTS-toernooiseizoen wordt traditioneel in maart geopend in Hilversum. Het toernooi trekt spelers uit heel Nederland en deze editie waren dat er 56.

Dagvoorzitter Patricia Schilte opende het toernooi en wenste iedereen een goede, gezellige en sportieve dag toe. Ze zette nog even de vier deelnemers in de schijnwerpers, die geen Witte Draak-aflevering hebben overgeslagen: Ria Rep, Jenneke Kragt, Gerrit Kragt en Eric Jan Hartstra. Applaus was er ook voor de zeven debutanten die voornamelijk uit het oosten en noorden van het land kwamen. Dat applaus legde een van hen geen windeieren!

Er werden vier rondes van 75 minuten gespeeld. Degene die de ronde het best had gespeeld kreeg alvast een prijs: een chinees gelukspoppetje. Olga Maas, Onno Kiviet, Joke de Jong en Harry Boogaart kregen er een aangereikt. Voor Boogaart lag er nóg een prijs in het verschiet…

Jelte Trofee
Helaas speelt Jelte Rep geen toernooien meer in verband met gehoorproblemen. Jelte is niet alleen de oprichter van Mahjonggenootschap de Groene Draak, initiator van het Witte Draak-toernooi, maar ook de grootste promotor van het NTS Mahjong in Nederland. Om zijn naam voor altijd te kunnen verbinden aan het toernooi, wordt er een speciale Jelte Rep Trofee uitgereikt aan de speler die een pung Groene Draken én een pung Witte Draken in zijn spel heeft. Addertje onder het gras: degene moet dan ook wel mahjong maken!
Jelte mocht aan het einde van de speldag, zelf de eerste trofee uitreiken aan Wil Meijer-Kal. Er was ook een exemplaar van dit beeldschone draakje voor hem. Hij kreeg een daverend applaus als dank voor zijn jarenlange inzet.

Doldwaze laatste ronde
In de vierde ronde werd, vanuit de achterhoede, toegeslagen door Harry Boogaart en Piet Scholte. Harry stond op de 19e plaats en speelde in de laatste ronde het mooie limietspel De Dertien Wezen. Hierdoor kwam hij met stip op 1 en werd hij de winnaar van het 22ste Witte Draak toernooi. Piet stond na de derde ronde op de 35ste plaats. In de laatste ronde speelde hij tweemaal op Oost zijn beste spel waardoor hij 9000 punten binnenhaalde en onverwacht de derde werd. De tweede prijs was voor Wim Steur, die een consistent toernooi speelde. Na de eerste ronde stond hij 3e en verdween niet meer uit de top 3!