Het echtpaar Ketzer werd vrijdag blij verrast door de Hengelose burgemeester Sander Schelberg. Per telefoon stelde hij zijn twee plaatsgenoten, helemaal gek op het bordspel Mahjong, een lintje in het vooruitzicht. De oorkonde, bloemen en taart waren er al wel.

“Ons huis ademt Mahjong”, zegt de 83-jarige Jan Ketzer. Zijn 80-jarige echtgenote Ada Ketzer-de Wit staat er verbluft bij als zij zojuist van de burgemeester heeft gehoord dat beiden door de koning zijn gedecoreerd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Door het coronavirus worden de lintjes later dit jaar uitgereikt.
Vanaf 1975 geldt het echtpaar als promotor en organisator van het Mahjongspel in Twente, Nederland en zelfs in het buitenland. Tot voor kort organiseerden zij de speelavonden, hielden de ledenadministratie en financiën bij, onderhielden contact met de Nederlandse Mahjong Bond (NMB), en organiseerden geregeld landelijke toernooien. Ook in het buitenland werd mahjong gepromoot, tot in Hongarije toe.
In 2004 richtte het echtpaar de Mahjongvereniging Rode Draak Twente op. Kortom, de Ketzers zijn de Mahjongpioniers in Nederland.