Zeker achteraf bezien is het vreemd dat het tot 9 november 2019 moest duren voordat het eerste Nederlands MCR Kampioenschap voor clubs plaatsvond. Want zeg nu zelf, zo’n wedstrijddag met kwartetten van het gros van de verenigingen heeft alles in zich om een succes te worden. De jonge mahjongvereniging Haagse Kringen maakte het al lang sluimerende idee in de persoon van Paul Deege concreet door het gewoon te organiseren.
En zo stroomden vanuit veel hoeken van het land spelers samen om namens hun 14 clubs het beste van zichzelf te geven in de kantine van korfbalclub ALO. Het leidde tot hoofdzakelijk positieve reacties, vooral met betrekking tot het verbroederende effect van recreatieve en wedstrijdspelers aan dezelfde tafel en de relaxte sfeer. Natuurlijk waren er bij zo’n première ook wat kritische nootjes. Die betroffen de kleine steentjes, de tijdsaanduiding en de niet perfecte tafelindeling. Maar het NK Clubs (bij Haagse Kringen) verdient het om een blijvertje te zijn.

Het spannende verloop van het NK voegt daar nog een overtuigend argument aan toe. In de eerste ronde nam De Paarse Draak – die andere opgroeiende club – verrassend de leiding met 11 punten. In de tweede ronde komen De Gouden Draak en Bamboe Acht samen aan de leiding met sterke prestaties (11 resp. 12 punten). Met 10 punten in de volgende ronde neemt De Hoeksteen de koppositie over. De Gouden Draak levert echter de meest constante prestatie en kroont zich met een puik totaal van 37 punten tot de beste club van Nederland.
De strijd om de andere podiumplaatsen werd op mahjongpunten beslist. Drie teams totaliseerden namelijk 33 punten. Anpai (2e) en Bamboe Acht (3e) zaten aan de goede kant van de score, waar De Hoeksteen op de ondankbare vierde plek eindigde.

Lees ook: Verslag NK Clubs door Haagse Kringen en Beste mahjongclub van Nederland zit in Arnhem-Nijmegen

Het winnende team:
Annet de Vries-Toxopeus (14 p.) – Menno Deij-van Rijswijk (11 p.)
– Rick Schepers (7 p.) – Gerda Clobus (5 p.)


Anpai (2e):
Sonja Meulendijk (6 p.) – Jacqueline Oudshoorn (10 p.) – Olav Sommers (8 p.) – Anneke Keyl (9 p.)

Bamboe Acht (3e):
Liesbeth Boskamp (6 p.) – Rik Scholten (8 p.) – Wil Meijer-Kal (8 p.) – Ineke Koster (11 p.)

Uitslag

Pos.Club TP Team MJP Team
1De Gouden Draak37429
2Anpai33909
3Bamboe Acht3316
4De Hoeksteen33-102
5E.N.M.V.32412
6De Kongrovers30.5-64
7De Paarse Draak3087
8De Drie Seizoenen28107
9De Negen Poorten27-101
10De Zaanse Muur25-461
11Schoon Spel24.5100
12Haagse Kringen21-578
13De Rode Sleutels19-366
14De Rode Draak Twente19-388