Afgelopen weekend heeft het vierdaagse ERMC 2019 plaatsgevonden in partycentrum De Kentering in Rosmalen.
De drie speeldagen werden op donderdag voorafgegaan door een scheidsrechterseminar. Ans Hoogland verzorgde samen met de Denen Henrik Leth en Morten Andersen de leerzame cursus, die 23 gecertificeerde scheidsrechters afleverde. Hierdoor is het gemakkelijker geworden om de toernooien te voorzien van arbitrage. Tezelfdertijd werd de speelzaal in gereedheid gebracht door Cor Hoogland, Nico Coevoets, Jesper Germeys, Olav Sommers en Kees Hermsen.

Vanaf een uur of 4 kwamen de eerste deelnemers zich al aanmelden en kon het social play beginnen. Olav Sommers en Foppe Bakker verzorgden de soms wat hectische inschrijving. Er meldden zich zoveel spelers  – eveneens voor het diner op vrijdagavond – dat aan liefst 13(!) tafels werd gespeeld. Het organisatieteam (Ans, Olav en Foppe) verliet rond 20.30 de zaal. Buiten genoten de deelnemers op het terras nog van een hapje en een drankje.

foto: Ans Hoogland

Voor de start van de eerste speeldag was het spannend of de organisatie te maken kreeg met afzeggingen op het laatste moment. Zij bedankt Dimphy van Grinsven, Ad van der Linden en Sjef Strik voor het feit dat ze stand-by waren als reservespelers. Helaas voor hen kwam er geen plekje vrij.
De opening werd gepresenteerd en gecoördineerd door bondsvoorzitter Jan Warbout: Wethouder Van Orden van Den Bosch hield een speech, evenals mej. Yoshiko Kijima, minister van de Japanse ambassade. Samen startten zij om 10.45u met een gongslag de eerste van 12 speelronden (hanchan). Pieter Potmeer, floormanager van het toernooi, nam met zijn assistentes plaats in de speelzaal. In de vier hanchan van de eerste dag bereikten Gerda van Oorschot en Jacqueline Oudshoorn de top van het klassement. De vrijdag werd besloten met een diner waar 97 spelers aan deelnamen, het bier vond gretig aftrek en gegeten werd er ook volop.

Op dag 2 voorzag het speelschema in 5 hanchan. Helaas vielen Gerda en Jacqueline wat terug. De pauzes werden benut om een hapje en een drankje te nuttigen en daarna gauw naar de foyer of naar buiten voor de broodnodige nicotine of een zonnestraaltje. Helaas gold dat niet voor Olav, die erg druk was met het verwerken van de scores, publicatie van de live results op de website, het uitdraaien van de nieuwe tafelindeling en het in toom houden van de nerveuze Foppe.

Zondag was de slotdag van het toernooi en stonden nog 3 hanchan op het programma. Na de laatste daarvan kon het eindklassement worden opgemaakt, waarmee de weg vrij was voor Jan Warbout en EMA-voorzitter Luc Humbert om de eindceremonie te starten. Voorafgaand aan de prijsuitreiking werden de vijf scheidsrechters, de EMA-waarnemer en de toernooiorganisatie bedankt. Manuel Schlich (hoofdscheidsrechter) sprak een dankwoord in het Japans, Gemma Sakamoto gaf de uitslag van de speciale quiz en wereldkampioen Mr. Tomotake en oud-wereldkampioen Mr. Yamai overhandigden de hoofdprijs aan Vladimir Nadanjan uit Rusland. Daarna vervolgden Jan Warbout en Luc Humbert de prijsuitreiking. Ten slotte werd de zaal in razend tempo teruggebracht in zijn originele staat en konden de deelnemers met een gerust hart naar huis.

foto: Anthony To

Nogmaals dank aan iedereen die een steen(tje) heeft bijgedragen tot dit zeer geslaagde Europees Kampioenschap Riichi. Ook dank aan de medewerkers van De Kentering die erg goed voor de inwendige mens hebben gezorgd.

Foppe Bakker, ERMC2019-organisator

klik op de afbeelding voor de volledige uitslag