Ton Rijnders in 2001

Ton Rijnders, een van de veteranen van het Nederlandse mahjong, is niet meer. Zaterdag 20 april overleed hij in zijn woonplaats Purmerend. Jarenlang domineerde hij de Nederlandse ranglijsten.

Pas vorig jaar moest Ton Rijnders toegeven dat meedoen aan een mahjongtoernooi voor hem te zwaar was geworden. Hij had zich ingeschreven voor het Witte Draak Toernooi 2018 in Hilversum. Nog nooit had hij een editie gemist sinds dat toernooi, waar wordt gespeeld volgens de Nederlandse Toernooi Spelregels, in 2000 van start ging. Maar op het laatste moment zag hij af van deelname. Dat moet hem veel pijn gedaan hebben. Zijn vriend en mede-Kongrover Gert van de Vegt maakte een paar maanden later via de Nieuwsbrief van de Nederlandse Mahjong Bond bekend dat Ton afscheid had genomen van de Kongrovers. “Het ging niet meer.”
Het was het afscheid van een rijk en succesvol mahjongleven, met veel hoogtepunten maar ook diepe dalen. Ton Rijnders – ‘grand old man’ van mahjongend Nederland – overleed op 20 april, 75 jaar oud.

met dank aan Martin Rep