Bij het eerste MCR-toernooi van het nieuwe mahjongjaar verblijdt Bamboe Acht-speler Aty de Groot ons met een blog. Net als veel MCR-competitiespelers tracht ze zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap, 2017 in Portugal.

Laat je niet afleiden

Ga je anders spelen als je besloten hebt je te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap in Portugal in 2017?
Op weg naar BOKO Biljart- en Denksportcentrum in Zaandam voor het Kongroverstoernooi zat ik daarover te denken.
Organisator Gert van de Vegt zei in zijn welkomstwoord: dit is het eerste toernooi dat meetelt voor de EK-kwalificatie. Hij sloot dus mooi aan op mijn persoonlijke vraag.

Bij mijn club Bamboe Acht begint het nieuwe seizoen in augustus, dus ik heb al wat ervaring met de ‘stand van de wong’. Dat is, zoals alle mahjongspelers weten, een niet te onderschatten kracht.

Tot nu toe gaat het goed, dus ik begon goed geïnspireerd aan het toernooi.
De wong reageert, naar mijn idee, op alles waardoor je je laat afleiden. Hij stelde de 100 deelnemers meteen al op de proef: de kou- en warmteregeling is ingewikkeld in zo’n kleine ruimte. Vest, trui, sjaal aan, om, uit, af. Laat je niet afleiden.

In de eerste ronde zat alles mee en ik haalde met een paar mooie self-drawns 4 tafelpunten.
In de tweede en derde ronde liep alles stroef wat in de eerste ronde soepel liep. Resultaat: 0 en 1 tafelpunt. Niet nakaarten, niet denken over wat kon zijn. Laat je niet afleiden.

Mijn algemene streven is: eindigen in het linker rijtje, dat is meestal 8 of 9 punten. Met nog een ronde te gaan was dat haalbaar. En de vierde ronde liep zo mogelijk nog soepeler dan de eerste. ‘Gelukkig’ niet alleen maar mahjongs van mij, maar ook voor de andere spelers aan tafel. Dan word je dus ook niet afgeleid door hun begrijpelijke chagrijn.

Ik eindigde met 9 punten op de 13e plaats. Tot nog toe mijn beste resultaat op een Kongroverstoernooi. En heb ik antwoord op mijn vraag? Ik denk het wel. Als je het spel beheerst en je open blijft stellen voor nieuwe tactieken, dan ga je niet anders spelen als je je wilt kwalificeren voor een EK. Maar erover nadenken helpt wel. Dus mijn credo voor 2016: laat je niet afleiden.