Zaterdag 19 december was het zover, het bal der kampioenen zou worden gevierd in het European Go Cultural Centre in Amstelveen op het NMB-Bondstoernooi.
Tijdens het toernooi werden vier competities uitgevochten in drie mahjongvarianten: MCR (recreanten & competitie), Riichi en last but not least NTS. Maar het was vooral een gezellig samenzijn van 151 NMB-leden.

De Mahjong NTS’ers waren in groten getale opgekomen om te strijden voor de Nederlandse Titel, die voor het eerst sinds zes jaar weer op het spel stond. Onder veel verbaal geweld werd gespeeld, met uiteindelijk na vier rondes een verrassende overwinning voor Ria Rep van De Groene Draak.

Als altijd werd het Riichi-toernooi in sereniteit gespeeld. Slechts het bouwen van de muur onderbrak de rust. Met de gewijzigde regels in aantocht is dit waarschijnlijk het laatste toernooi geweest volgens de huidige. De toernooiwinnaar werd uiteindelijk Ingrid Broeder van ENMV.

De MCR-recreanten speelden deze dag als het ware in de schaduw van het NK NTS, maar het niveau lag weer erg hoog. Veel wisseling aan de top in de tussenliggende rondes, met tenslotte Ed Woons (De Vier Winden) als winnaar met de maximale score.

Een spannende ontknoping speelde zich af bij de MCR-competitiespelers; in de laatste ronde zaten de nummers 1, 3 en 6 aan een tafel. De mannen (1 en 3) wilden de beide dames wel naar huis spelen, maar Anneke Bakker dacht daar anders over en werd uiteindelijk tafelwinnaar en schreef daarmee ook het toernooi op haar naam.

De dagprijzen uitgedeeld door Jan Warbout, drijvende kracht achter dit Bondstoernooi, waarna scheidend voorzitter Anton Kösters de Nederlands Kampioenen één voor één naar voren riep.
Als eerste werd Luuk van Balkum gehuldigd als Nederlands Kampioen MCR-recreanten, voor wie het niet wist Luuk is het jongste lid van Nederlandse Mahjong Bond.
Eveline Broers werd gehuldigd als titelhouder MCR-competitie met slechts een punt voorsprong op de nummer 2, dus dat betekende spanning tot op de laatste speelronde.
De Nederlands Kampioen Riichi werd Martijn Klaar de prijs werd in ontvangst genomen door zijn echtgenote Nicole Haasbroek, zelf ook een verdienstelijk Riichi-speler.
En Ria Rep is dus de kersverse Nationale Kampioen bij de NTS-spelers. Ze was net als bij de daguitreiking zeer verrast en liet zich uitgebreid fotograferen door toernooifotograaf Jaap Croeze en veel aanhangers van het Mahjong NTS.
Iedereen werd bedankt voor z’n aanwezigheid en zijn hulp, speciaal werd nog even Janco Onnink en Christien Kal bedankt voor hun giften voor de loterij.

Foppe Bakker

Alle uitslagen zijn te vinden op deze pagina.

Drie Nederlands Kampioenen: Ria Rep, Luuk van Balkum en Eveline Broers (links voorzitter Anton Kösters).

Drie Nederlands Kampioenen: Ria Rep, Luuk van Balkum en Eveline Broers (links voorzitter Anton Kösters).

(Meer foto’s volgen binnenkort)