Op een bijna zomerse herfstdag in oktober organiseerde Mahjongvereniging De Oostpoort in Delft voor de vierde keer haar jaarlijkse toernooi volgens de vertrouwde Nederlandse Toernooi Spelregels (NTS) in het YES! Delft gebouw. Tweeëndertig deelnemers, veel bekende en sommige nieuwe gezichten, beproefden hun geluk en bepaalden hun strategie om de meeste punten te behalen bij het altijd weer verrassende maar toch al oeroude Mahjongspel. Deelnemers kwamen overal vandaan, maar toch vooral uit Hilversum en Alphen a/d Rijn, standplaatsen van mahjongclubs De Groene Draak en Het Groene Hart. En natuurlijk uit Delft zelf.

NMB_speelzaal_Oostpoort_2015
Er waren vier rondes van vijf kwartier en vrijwel elke ronde bracht weer een nieuwe deelnemer naar de top van het klassement, terwijl andere spelers daalden en stegen, al naar gelang hun prestaties, geluk of ongeluk van medespelers en het al dan niet verkrijgen (en niet weggooien!) van de juiste stenen voor die ene mooie combinatie.
Aan het eind van de eerste ronde, met nog enkele minuten op de klok, was er nog niet veel bijzonders gebeurd toen Gert van der Vegt op de valreep dertien wezen op zijn plankje wist te verzamelen. Interessant detail is dat Gert het dertiende kind in zijn gezin is en dertien daarmee ook zijn geluksgetal. Deze mooie hand bracht hem naar de eerste plaats van die ronde en tafelgenoot Dennis Bruggink, die op Oost speelde en ook al schone tweelingen van Gert voor de kiezen had gekregen (het verhaal vermeldt niet of het gezin van Gert ook schone tweelingen heeft voortgebracht), naar de laatste plaats. Want zo gaat dat met Mahjong: zit je aan tafel met een topper, dan word je zelf automatisch een flopper, of je wil of niet. Tenzij je kans ziet om daar wat strategie en/of Wong tegenover te zetten.
Anton Kösters is zo’n strategische speler. Met als uitgangspunt ‘Mahjong halen is niet betalen’ wist hij met niet te ingewikkelde combinaties van 80 tot 256 punten, gedurende de dag een stijgende lijn vast te houden, die hem uiteindelijk vanuit de twintigste plaats op de vijfde plaats deed eindigen. Voor Dennis was het ook duidelijk: vanuit die laatste plaats zat er voor hem niks anders op dan te klimmen, en dat lukte ook. Tijdens de derde ronde maakt hij met een peling-eet-cake een bijzondere mahjong met zoveel verdubbelingen dat het puntenaantal de 2000 ver voorbij schoot. Daarmee ging hij van -6.000 punten naar +32 punten, wat beloond werd met de prijs voor de speler die het dichtst bij de nul was geëindigd: een zak donuts en een fles wijn.

De top 3

vlnr Annemie Verhoeven (2e), Koos van Praag (winnaar) en Jenneke Kragt (3e)

Jenneke Kragt is een speelster die we vaak tegenkomen in de top drie op NTS toernooien. In mei van dit jaar werd ze nog tweede tijdens het Groene Hart Toernooi in Alphen a/d Rijn. Zij behaalde de derde tijdens het Oostpoort Toernooi. De eerste twee plaatsen waren voor twee Groene Hart-spelers: Annemie Verhoeven en Koos van Praag. Annemie stond na de eerste ronde op de tweede plaats, achter Gert van der Vegt. In ronde twee en drie haalde ze hem in en kwam ze op de eerste plaats, om in de vierde ronde ingehaald te worden door Koos van Praag, die er vandoor ging met de eerste prijs. Laatste werd Walter Deroo, eveneens uit Alphen. Hij won een weekendje wenen in de vorm van een zak uien met een fles wijn als troost.
Alle plus- en minpunten werden bijgehouden door Joop van Doorne, wiens vrouw en dochter zoals elk jaar zorgden voor de drankjes, de hapjes en de soep, de slaatjes en de broodjes. Kleinzoon Bram zorgde voor de vette lach als de spelers in opperste concentratie lange stiltes lieten vallen in de Business Lounge van het YES! Gebouw in Delft. Hetzelfde gebouw dat de beroemde stormparaplu voortbracht. Maar die had niemand nodig toen de deelnemers aan het eind van de dag met of zonder prijs huiswaarts keerden onder een nog steeds stralende herfstzon.

NMB_Uitslag_Oostpoort_2015
Bezoek de Oostpoort-website voor een gespecificeerde uitslag en meer foto’s.