In de officieuze Riichi-hoofdstad van Nederland, IJsselstein, werd afgelopen zaterdag het Oranda Sai Kou toernooi gespeeld. Met hierna nog één toernooi te gaan (nl. het Riichi Dutch Open op 7 en 8 november a.s.) stond er voor de zesendertig deelnemers niet alleen hun EMA ranking, maar ook hun plek op de nationale ranglijst op het spel. En daarmee de mogelijkheid voor kwalificatie voor het EC Riichi 2016 in het Verenigd Koninkrijk.

Voor een enkele speler was het een debuut aan de Riichi-tafel, voor mij persoonlijk was het mijn debuut als scheidsrechter. Aangezien de deelnemers goed genoeg op de hoogte zijn van de spelregels, waren er geen tot weinig momenten waarop er een beroep op mij of mijn mede-scheidsrechter werd gedaan.

Ondanks hun spelregelkennis bleken sommige spelers zich niet te bekommeren om artikel 4.1, dat glashelder aangeeft hoe er met het scoren van de hand wordt omgegaan: “Alle spelers aan tafel zijn er verantwoordelijk voor dat elke winnende hand correct is en de maximale punten worden geteld.” Het niet willen meetellen druist in tegen de geest van het spel (Fun, Friendly, Fair Play) en zorgt direct voor een negatieve spanning aan tafel.

Hoe dan ook: na vier pittige hanchans (sessies) pakte Pauline van der Linden overtuigend de eerste plek, haar betere helft Ad de derde. Gerda van Oorschot, die eerder dit jaar al Natsu no TaiKai op haar naam kon schrijven, bemachtigde de tweede plaats.

NMB_2015_Podium_Oranda_sai_kouNicole Haasbroek

UITSLAG

[fusion_old_table id=16 /]