Bert Claessen bewees vandaag opnieuw dat hij tot de beste mahjongers van ons land behoort. De speler van de organiserende vereniging De Negen Poorten scoorde 14 tafelpunten (driemaal tafelwinst) en won daarmee de jubileumeditie (10 keer) van het gelijknamige toernooi. Ook in 2013 en 2014 stond de Maarssenaar op de hoogste podiumtrede, waarmee hij een unieke prestatie levert.
Hier volgt zijn relaas

vlnr Marianne Croeze (2e) - winnaar Bert Claessen - Mirjam van Muijen (3e)

vlnr Marianne Croeze (2e) – winnaar Bert Claessen – Mirjam van Muijen (3e)
foto: Michel Lamers

[fusion_old_table id=14 /]

Bij de recreanten werd het een volledig IJsselsteinse aangelegenheid. Ieneke Marsidi won alle vier partijen en verzamelde daarmee de maximale 16 tafelpunten. Vera Drost werd 2e met 14 tafelpunten en Corryne Lubberts-Hartmans werd 3e met 12 tafelpunten. De pechvogel was dit jaar voor Anita Van Hoof, de Vlaamse moest het doen met 2 tafelpunten.

vlnr Vera Drost (2e) - Corryne Hartmans (3e) - Anita Van Hoof ('pechvogel') - Ieneke Marsidi (winnaar)

vlnr Vera Drost (2e) – Corryne Hartmans (3e) – Anita Van Hoof (‘pechvogel’) – Ieneke Marsidi (winnaar)
foto: Michel Lamers

[fusion_old_table id=13 /]

Nummer 13 scoort een hattrick (door Bert Claessen)

Het is altijd het eerste toernooi na de zomervakantie; voor sommigen de afsluiting van een zomer vol mahjong en toernooien, voor anderen het einde van een zomerslaapje en een hernieuwde kennismaking met de stenen. Ik spreek natuurlijk over het Negen Poorten-toernooi. Traditioneel in het begin van september komen de mahjongers samen in IJsselstein om over vier rondes de winnaar te bepalen.
Ik heb zelf een sterke band met dit toernooi. Niet alleen is De Negen Poorten mijn thuisvereniging en ben ik de voorzitter van deze club, ook is het toernooi het eerste landelijke MCR-toernooi dat ik gewonnen heb.
We zijn nu twee jaar verder en het toernooi is toe aan zijn 10e editie. Op zaterdag 12 september togen 60 competitiespelers en 32 recreatiespelers naar de Oase in IJsselstein, onder wie enkele Belgische gasten.
Na de printer door het openbaar vervoer te hebben geloodst kwam ik aan bij de Oase samen met Jack’lien, die ik bij de tramhalte trof.
Bij de loting kreeg ik nummer 13 aangewezen, wat me opmerkingen over ongeluk natuurlijk opleverde. ‘We zullen zien….’, dacht ik.
De organisatie had alles voor elkaar, ruim op tijd was bijna iedereen aanwezig, een speler had vertraging maar kwam net op tijd voor het openingspraatje binnen. Iedereen werd welkom geheten, en de eerste ronde begon.

1e ronde met Leni Janssen, Aty de Groot en Irma Michiels
Een pittige ronde, waarin Leni de leiding nam met een selfpick en een paar snelle mahjongs. Ik bleef redelijk eenvoudig tweede, en twee mahjongs waaronder een selfpick reversible tiles om haar in de laatste pot nog in te halen.
NMB-Bert_1
De lunch was weer prima, genoeg broodjes, fruit en drinken.

2e ronde met Cees van den Brink, Ton Rijnders en Janco Onnink
Hier namen na de eerste potjes Janco en ik een afstandje. Weer bleef ik lang tweede, maar een selfpick knitted bracht me ook nu de eerste plek.
NMB-Bert_2

 

3e ronde met Nicole Haasbroek, Tanny Hiemstra en Jonas Vermeersch
Deze tafel was ronduit belachelijk… zoveel geluk dat ik had. Ik pakte 5 mahongs zelf, maakte mahjong met alles wat los en vast zat. De anderen waren zeker niet slecht, maar tegen zoveel geluk kan niemand op.
NMB-Bert_3
12 punten, nu begon ik echt te geloven om de hattrick te maken. Zeker toen bij de stand bleek dat Anja, de nummer 2, 10 punten had, en de nummer 3 zelfs maar 9.

4e ronde met Chris Scheffler, Leo Elferink en Martin van Thiel
De laatste ronde, en ik had hoop om in ieder geval tweede aan tafel te worden. Met 14 punten en een ruime voorsprong in mahjong punten zou de derde titel niet mis kunnen lopen. Na de eerste vier lag het veld dicht bij elkaar, waarna ik plots 3 mahjongs aangooi, en een selfpick om de oren krijg. Dan sta je laatste, en begin je toch te zweten. Met nog 4 minuten begonnen we aan de laatste pot, en ik kreeg de godhand. Twee stenen van wachtend af. Eerste ronde pung ik wit, tweede ronde pak ik kringen-3 om wachtend te zijn met de volgende hand.
Bert_wachtend

Kleine quizvraag: met welke stenen kun je mahjong maken?
Antwoord: kringen-2, -5, -6, -7, -8.
Met deze wacht was ik vol goede hoop om in ieder geval mahjong te maken en zo derde te worden, om mijn kansen de vergroten.
Maar met iedere minuut die verstreek werden geen kringen weggegooid en de klok ging de laatste minuut in…
Totdat ik met 5 seconden op de klok kringen-2 zelf trek, tweede plek en het toernooi voor de derde keer gewonnen.
NMB-Bert_4

Dit bracht mijn score op 14//707, een punt voor Marianne Croeze en twee punten voor Mirjam van Muijen, die de groep met 12 punten aanvoerde.